kop-klein
kop-kleiner
kop-kleinst
naam
kop_website

SPIG subsidieerde al vele projecten

 

De Stichting Preventie en Innovatie Gezondheidszorg (SPIG) subsidieert kleinschalige en kortdurende projecten en activiteiten op het terrein van (geestelijke) gezondheidszorg en welzijn. De projecten die SPIG financieel ondersteunt, kenmerken zich door een vernieuwend karakter en preventieve meerwaarde voor sociaal-medische problematiek in de breedste zin van het woord.

SPIG innovatieprijsvragen

SPIG stimuleert innovatie en preventie in de (geestelijke) gezondheidzorg actief door het periodiek uitschrijven van innovatieprijsvragen.
Vanaf 2007 gebeurde dit 4 keer, de laatste keer in 2012.

In 1998 (TUSMO-project) en 2000 (Project Vitalis) reikte SPIG de Ulbo M.J. Heikensprijs uit.
De prijs was vernoemd naar de in 1995 plotseling overleden Ulbo Heikens, jarenlang voorzitter van de SPIG en naast zijn huis­artsen­praktijk bestuurlijk actief op veel terreinen van gezondheids­zorg en maat­schappelijke dienst­verlening.
SPIG wilde de herinnering aan hem levend houden. Daarom werd de prijs van fl. 25.000, - (circa € 11.400, -) ingesteld ter stimulering van vernieuwende initiatieven in de gezondheids­zorg en maat­schappelijke dienst­verlening.

De eerste innovatieprijs

Op 22 maart 2007 werd de eerste SPIG-innovatieprijs uitgereikt als een eerbetoon aan vertrekkend bestuurslid Bert Veerbeek.
De prijs was nadrukkelijk gericht op vernieuwende ideeën op het snijvlak van gezondheids­zorg en welzijn.
Voor de bekendmaking van de prijsvraag is contact gezocht met alle belangrijke opleidings­instituten in de regio Nijmegen.
De prijs, groot € 25.000, -, werd in de wacht gesleept door drie studenten.
Zij bedachten de SenShoe, een innovatief revalidatie­hulp­middel bij been-, knie- en enkel­breuken.

Gesubsidieerde projecten

Die Donker Reprise

Die donker reprise

Toon is componist en wil mooie dingen maken, grote dingen: hij wil vliegen naar de zon. Een altijd aanwezige, duistere gast, trekt hem steeds weer op de bank en maakt zijn inspiratie vleugellam: ‘Niks nie komen niks’. Toon wil zich definitief aan die wurggreep onttrekken. Waar zal dit eindigen? In ‘Niets, Nooit en Nergens’ of in ‘Alles, Altijd en Overal’?

(zondag, 10 december 2023 18:56)

Lees meer …

Football Memories

Football Memories Nijmegen heeft als doel bij te dragenaan de kwaliteit van leven van ouderen met dementieen/of eenzaamheidsklachten én een hart voor sport en voetbal in het bijzonder. Dit gebeurt door middel van bijeenkomsten waarin de deelnemers aan de hand van N.E.C.-erfgoed (zoals oude foto’s, oude programmaboekjes en fragmenten van oude filmpjes en radioverslagen) herinneringen ophalen en daarover in gesprek gaan.

(woensdag, 15 november 2023 10:25)

Lees meer …

Music Care

Club Goud Muziekmaatjes

Het Music Care – vervolg pakket bestaat 2 voorstellingen, 1 opfris workshop, de Music Care-app, inspiratie-uurtjes en de Music Care-community.

(mei-2023)

Lees meer …

Buddy to Buddy

Buddy to Buddy Nijmegen matcht nieuwkomers (vluchtelingen) aan hun stadsgenoten op basis van gelijkwaardigheid en vriendschap. Buddy’s leren elkaar kennen door gedurende vier maanden wekelijks contact te hebben, deel te nemen aan activiteiten die wij organiseren en beide hun wereld n...

(apr-2023)

Lees meer …

Die Donker

Logo Die DonkerHet thema van de multimediale muziektheatervoorstelling ‘Die Donker’ is depressie en de kracht van creativiteit. Dit thema is door componist en schrijver Theo Hoek

en regisseur Joos van Dooremalen uitgewerkt in een professionele en aansprekende voorstelling die door het publiek tijdens...

(apr-2023)

Lees meer …

Pret op Recept

Verbinden en samenzijn op LePret op recept Groot kleino’s schapenwei maakt je vrolijk en blij. Een wijkfeest ter verbroedering van oude en nieuwe bewoners. Het samenbrengen jong en oud in Nijmegen Noord.

(dec-2022)

Lees meer …

Proost op de verliezers

Poster_proost_op_verliezers.pngDrie jong volwassen deelnemers van de jaarlijkse lotgenoten-gespreksgroepen Nabestaan na zelfdoding spraken de uitdrukkelijke wens uit om iets te organiseren rondom het bespreekbaar maken van rouw na zelfdoding.

(mrt-2022)

Lees meer …

Ontmoetingsplek Rouw en Verlies

Huis_van_Compassie.png

De komende 2 jaar slaan 5 vrijwilligersorganisaties de handen ineen om in de stad verschillende ontmoetingsruimtes voor rouw en verlies te openen.

(jan-2021)

Lees meer …

Marco Luyer

Boek Marco totaal

Marco Luyer, voormalig zwerver en verslaafde, heeft het autobiografische boek geschreven “Het onbewoogbare leven van een moeilijk opvoedbare jongen”.

(jan-2021)

Lees meer …

STICHTING TAKE4Zlatan is gek

Jöran, lookalike van Zlatan Ibrahimovic, werd tien jaar geleden getroffen door een psychose, gevolgd door de diagnose bipolariteit. Na diepe dalen en depressies kan hij daar inmiddels redelijk goed mee leven. Nu gaat hij een docufilm maken over zijn ervaringen.

(jan-2021)

Lees meer …

Club Goud’s Contactloze Buitenconcerten

clubGoudOuderen een fijne middag bieden en even afleiden van alle zorgen rondom het Corona virus.

(mrt-2020)

Lees meer …

Vincentius Vitaal

Wij belonen een actieve gezonde leefstijl en verleiden onze deelnemers op een motiverende vriendelijke manier tot steeds gezonder gedrag.

(okt-2019)

Lees meer …

Het Kinderrestaurant

kinderrest logoHet Kinder Restaurant is in het leven geroepen om kinderen meer te laten leren over gezonde voeding, inkopen en financiën en het huishouden

(jun-2019)

Lees meer …

Zingen voor je leven

zingen voor je levenMet creatieve expressie dragen we bij aan een betere kwaliteit van leven van (ex-) kankerpatiënten en hun naasten. Een regionale korendag inspireert & verbind de leden & vakprofessionals (dirigenten en stembevrijder) van onze koren.

(sep-2019)

Lees meer …

Renal Tracker

Renal Tracker een mHealth oplossing voor gedragsverandering die noodzaak tot nier dialyse helpt te vertragen.

(okt-2018)

Lees meer …

Wijktuin Ubbergseveldweg

Doel is een mooie laagdrempelige en gemakkelijk toegankelijke wijktuin te creëren waarin bewoners van de Ubbergseveldweg 99 en mensen uit de wijk elkaar ontmoeten en waar vanuit die ontmoeting ruimte ontstaat voor nieuwe initiatieven, contacten en activiteiten met als gevolg integratie te verstreken en isolement tegen te gaan.

(aug-2018)

Lees meer …

Samen voor naar Samen dat

DeBoegTimothy (6) logeert met zijn vader en moeder in De Boeg.

Ze hebben twee weken geleden totaal onverwacht te horen gekregen dat Timothy een hersentumor heeft en niet meer beter kan worden.

In hun Boeg-suite hebben ze de drie bedden naast elkaar gezet. Timothy slaapt tuss...

(apr-2018)

Lees meer …

Zomercampus 2018

logo ponthemDe activiteiten van de Zomercampus zorgen ervoor dat de jongeren van het Pontem College en andere Nijmeegse jongeren met weinig perspectief in de zomervakantie voortuitgang blijven ervaren op het gebied van taal en rekenen en daarnaast werken aan burgerschapsvaardigheden – en op deze manier meer leren over hun (naaste) omgeving en elkaar.

(apr-2018)

Lees meer …

Bakkie Troost

Laagdrempelig aandacht vragen voor het thema van de Week van de Psychiatrie: Trauma.

(mrt-2018)

Lees meer …

Pressure cookerbijeenkomst Gezonde Kidsmarketing

Met het Innovatielab worden publieke en private partijen, studenten, kinderen en ouders bewust gemaakt van een gezonde omgeving en wordt een positieve beweging voor een gezonde omgeving in gang gezet.

(okt-2017)

Lees meer …

Laparoscopyboxx

Het doorontwikkelen van de laparoscopyboxx, van een prototype tot volwaardig product. Daarnaast is het tweede doel het maken van een bijbehorende app.

(aug-2016)

Lees meer …

Beweegtuin Berg en Dal

In 2014 wonnen de huisartsen in Berg en Dal een prijs vanwege een innovatieproject.

Zij besloten een groot deel van het prijzengeld te besteden voor een project ter bevordering van de gezondheid van de bewoners in het bijzonder de ouderen in Berg en Dal.

(feb-2014)

Lees meer …

Duo-workshops, verhogen van welzijn
van scholieren bij (faal)angstklachten

Duo-workshops zijn gebaseerd op evidence based energie psychologie technieken ter preventie, reductie en eliminatie van diverse angstklachten (zoals beoordelingsangst, examenvrees, (sociale) faalangst, spreekangst, presentatie angst, al dan niet in combinatie met paniek, hyperventilatie en/ of black outs).

(dec-2012)

Lees meer …

Werkconferentie geestelijk verzorgers en
palliatieve zorg Regio Zuid-Gelderland

Palliatieve zorg verbetert de kwaliteit van het leven van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening.
(mei-2010)

Lees meer …

Blikopeners: Jongeren bewust maken van
palliatieve zorg Regio Zuid-Gelderland

blikopeners logoEr bestaan veel projecten over onderwerpen als racisme, groepsdruk bij alcohol- en drugsgebruik, criminaliteit, agressie, radicalisering, invloed van media op attitude, zelfbeeld en eet- en lijngedrag. Het project Blikopeners verschilt van al deze projecten doordat het vanuit sociaal psychologische inzichten kijkt naar...
(okt-2008)

Lees meer …

Abraçe Me 

Nijmeegse en Arnhemse dak- en thuislozen
schitteren in eigen speelfilm

dvd Abrace Me grootHet filmproject Abraçe Me is ontstaan met als een zingevende activiteit voor dak- en thuislozen waarbij de deelnemers op autodidactische wijze een film leerden maken.

(sep-2008)

Lees meer …

SenShoe, innovatief revalidatiehulpmiddel
bij been-, knie- en enkelbreuken

Jaarlijks zijn er duizenden mensen die lijden aan een blessure in een van hun onderste extremiteiten, bijvoorbeeld een beenbreuk. Na een periode van rust begint het revalidatieproces.
(jun-2006)

Lees meer …

Sociale activiteit voor asielzoekerskinderen
van ouders met psychiatrische problemen (KOPP)

De kinderen en hun families in asielzoekerscentra hebben veelal weinig vrienden. Veel ouders kampen met psychische en/of psychiatrische problemen. Zij zijn daardoor psychisch (maar ook financieel) niet in staat om leuke dingen met hun kinderen te ondernemen.

(feb-2006)

Lees meer …

Vitalis, tijd voor kinderen
die thuis aandacht tekort komen

PosterVitalisVitalis is een vrijwilligersproject onder de vleugels van het NIM. Vitalis richt zich sinds 1979 op de begeleiding van kinderen en jongeren tussen de 6 en 23 jaar oud, die in de thuissituatie een tekort aan aandacht en begeleiding hebben en daardoor in moeilijkheden dreigen te raken.
(feb-2000)

Lees meer …

Tusmo, versterken sociale positie
van Somaliërs in Nijmegen

Het Tusmo-project (tusmo betekent richtingwijzer) is een project voor en door Somaliërs, uit te voeren door de Somalische Vereniging Gelderland Walaaleye in samenwerking met het lnterLokaal te Nijmegen. Het project wil door middel van voorlichting, advisering en sociale activering de Somalische doelgroep aanzetten tot een toenemende participatie op diverse terreinen zoals gezondheidszor...
(jun-1999)

Lees meer …

Cursus Mondig zijn,
empowering psychiatrische cliënten

Door de nieuwe wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de wet op de Bijzondere Opnemingen Psychiatrische Ziekenhuizen (BOPZ) wordt het steeds belangrijker dat cliënten in de psychiatrie mondige consumenten zijn.

(nov-1992)

Lees meer …

 

 

SPIG-Nijmegen | Stichting Preventie en Innovatie Gezondheidszorg | ’t Meertje 10 | 6522 KR Nijmegen
 | E-mail: info@spig-nijmegen.nl | KVK nr. 41055077