Geschiedenis SPIG
De Stichting Preventie Innovatie Gezondheidszorg is de opvolger van de Stichting Protestants Interkerkelijke Gezondheidszorg. Deze stichting werd in de jaren zestig van vorige eeuw opgericht door de samenwerkende Diaconieën om hiaten in de Nijmeegse gezondheidszorg op te vullen. De protestantse tak van de thuiszorg (kruisvereniging) en de protestantse tak van de ambulante geestelijke gezondheidszorg kwamen daar uit voort. Deze organisaties fuseerden in de algemene zorg instellingen die door overheid en ziektekosten verzekeraars werden betaald.
De Stichting Protestants Interkerkelijke Gezondheidszorg trok zich hier zowel financieel als bestuurlijk uit terug, maar ontplooide in de jaren zeventig en tachtig nog wel nieuwe initiatieven. Onder meer op het gebied van de jeugdzorg, de geestelijke gezondheidszorg en zelfstandige woonvoorzieningen voor ouderen. Daarbij werd samengewerkt met lokale partijen die op deze terreinen actief waren.
De behoefte aan voorzieningen vanuit particulier initiatief werd steeds geringer omdat de overheid daar steeds meer in ging voorzien. De SPIG concentreerde zich daarom op het stimuleren van initiatieven die zorgaanbod en zorgvraag beter op elkaar moesten afstemmen. Zo werd een cursus ontwikkeld die hulpvragers in de GGz beter over hun vraag leert onderhandelen. Ook werden mantelzorgorganisaties en vrijwilligersorganisaties financieel ondersteund.
De SPIG maakte in de jaren negentig haar middelen die in onroerend goed waren belegd vrij en trad alleen nog op als fonds dat lokale initiatieven op het gebied van haar doelstellingen financieel ondersteunde. Omdat de bestuurlijke relatie met de Diaconieën inmiddels was verwaterd, werd deze in goed overleg beëindigd.
De stichting kreeg op 4 maart 1991 een nieuwe naam: Stichting Preventie en Innovatie Gezondheidszorg.